Vad är ränta?

Ränta är ett begrepp som alla hört talas om, men få kan definiera. Alla vet att man får betala ränta om man lånar pengar, eller att man får ränta om man sätter in pengar på banken. Detta är i sig en utlåning, och banken i sin tur lånar ut dina pengar som de får ränta för. Överallt där pengar lånas ut förekommer ränta som kompensation för att man står över förfogandet av pengarna tills man fått dem tillbaka. Kort sagt:

Ränta är priset på pengar

När du sätter in pengar på banken får du ränta för att du i praktiken lånar ut dina pengar till dem. Banken i sin tur lånar ut dina pengar vidare, bl a i form av lån till andra kunder. Detta tar banken betalt för i form av ränta. Hur hög ränta du får för dina sparade pengar eller hur mycket du får betala när du lånar pengar styrs bl a av reporäntan som bestäms av Riksbanken.

Ränta på ränta vid skuldsättning

Ränta på ränta-effekten fungerar likadant vid en skuldsättning som vid sparande, med skillnaden att skulden ökar snabbare. Så länge räntekostnaderna är högre än amorteringstakten ökar alltså skulden, med ökande räntekostnader som följd. Räntekostnaderna accelererar snabbare och snabbare tills man inte längre har råd att bekosta sitt uppehälle eller kan ta nya lån, samtidigt som storleken på skulden växer. Enda utvägen är då personlig konkurs.

Detta är en farlig situation för den som en gång kanske börjat med ett simpelt sms-lån som man inte har råd att betala tillbaka. Räntorna på dessa blankolån är skyhöga, vilket gör att kostnaderna (och skuldstorleken) ökar betydligt snabbare än vid sparande.

Tack vare ränta på ränta-effekten kan man alltså betydligt snabbare nå ruinens brant än ekonomiskt oberoende, pga ränteskillnaden vid lån jämfört med sparande. Notera att vanliga banklån sällan orsakar denna olycka, då räntan är betydligt lägre än vid lån utan säkerhet. Har du dålig koll eller en ansträngd ekonomi bör du inte heller ta stora lån, vilket de flesta banker tar hänsyn till när man gör en låneansökan.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →