Bästa sättet att spara pengar till semestern

Spara till semesterresanDet är såklart svårt att rätt uppochned presentera det ultimata sättet att spara pengar till semestern. Det viktiga tycker jag i alla fall är att börja så tidigt som möjligt. Gärna månaden efter att man varit iväg på årets semesterresa. Den första månaden kan det behövas ett uppehåll för att återhämta sig från eventuella ökade kostnader i samband med den precis avslutade semestern, men annars tycker jag att ett månadssparande är helt rätt. Beroende på va du vill åka behövs olika mycket pengar. Om vi håller oss i prisklassen 15 000 kr så behöver du spara ungefär 1 200 kr varje månad i 11 månader. Detta är ingen omöjlighet för de flesta, utan det svåra är att avstå från att konsumera upp dessa pengar.

När man väl tagit sig i kragen och börjat spara så finns det olika alternativ. Det sämsta är att läga det på ett separat allkonto med 0 % ränta. Det är ingen katastrof om man väljer denna lösning eftersom det gäller så förhållandevis lite pengar. Om du hade haft 15 000 kr på ett sparkonto i ett år så skulle du fått ungefär 250 kr i ränta. Nu kommer det inte vara så eftersom du stegvis avsätter pengar till semestersparandet och du kommer upp i 15 000 först efter ett år. Därför är den förlorade räntan i praktiken mycket mindre än 250 kr.

Ett alternativ till att ha pengarna på ett konto är att månadsspara i en aktiefond med medelstor risk. Det kan göra att du faktiskt kommer iväg på semester med mer pengar än du räknat med. Tänk dock på att det finns en risk att dina sparade pengar sjunker i värde, samt att fondförvaltaren tar ut en avgift för att förvalta din investering. Om du har god ekonomi och det inte är en katastrof om de 15 000 kronorna i värsta fall skulle bli 13 000 kr i slutändan så kan det vara värt risken.

Att investera semestersparandet i aktier är det däremot ingen vidare vits med. Det kan vara stora svängningar och du måste göra 11 st nya aktieköp under året. Betalar du storbankernas courtage på ca 100 kr så slänger du iväg hela 1 100 kr under den tid du semestersparar.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →