Aktier

Investera i aktierMånga frågar sig säkert varför man bör köpa aktier, och var man gör det? Det snabbaste svaret på varför får man genom att se på till exempel Stockholmsbörsens generalindex som har ökat i genomsnitt 10% per år. Aktier är en investering som kan göras med både hög och låg risk med blandade konsekvenser. Skulle man ha turen att köpa aktier i rätt bolag så kan det medföra en bra avkastning.

Vad är aktier?

En aktie är en ägarandel i ett publikt aktiebolag. Detta betyder att om företaget går bra, så ökar värdet på dina aktier. Dessutom får man vanligtvis utdelning på sina aktier, en klumpsumma som vanligtvis utbetalas en gång per år. Aktiekursen kan även stiga på grund av spekulation. Om många tror att bolaget kommer presentera en stark kvartalsrapport vill de vara med inför den kommande kursuppgången. Aktierna erbjuder dig också rätt att rösta vid bolagsstämman. Det existerar i Sverige A- och B-aktier som gör det lättare för bolagen vid röstning. A-aktier har vanligtvis högre röstvärde än B-aktier även om aktiekursen för de båda är i princip densamma.

Hur gör man för att köpa aktier?

Det allra vanligaste sättet att köpa aktier nu för tiden är över internet. Det finns många aktiemäklare som nu helt och hållet inriktar sig mot affärer med aktier. Några av de större nätmäklarna är Avanza, Nordnet, Aktiedirekt och Aktiespar. För att handla med aktier behövs ett så kallat värdepapperskonto, VP-konto. Vid all handel med aktier så betalar du en summa som kallas för courtage. Det existerar inget fast pris utan det varierar sig beroende på vilken mäklare du använder dig av, samt om du köper på internet eller direkt på en bank. Några mäklare plockar en viss procent och några har ett fast pris. När ni köper aktier så är det vanligtvis halva börsposter man handlar med. Varje börspost innehåller 200 aktier.

Vilka är riskerna?

Huvudregeln när det handlar om att köpa aktier är att du inte bör ha bråttom. Aktier är en långsiktig investering, även om du kan få snabba pengar på daytrading så är det långsiktighet som är lättare att hantera. Det gäller även att man budgeterar för förluster vid aktieköp. Börsen kan svänga ordentligt och alla affärer kommer inte att gå bra. Det tillkommer även en skatt vid aktievinst på 30%. De som kallar sig sakkunniga inom aktiehandel brukar ofta föreslå en spridning bland olika aktiebolag och branscher för att minimera risken.

Tips till nybörjare

Det bästa man kan göra om man inte vill satsa på en karriär som daytrader är att de investeringarna som långsiktiga. Köp aktier i stora och väletablerade företag som historiskt sätt inte haft allt för stora kursvariationer, utan en jämn uppgång. Istället för att placera alla dina pengar i ett bolag bör du sprida ut risken mellan flera bolag och branscher. Det finns ingen magisk formel för aktieinvesteringar, utan det handlar om att vara bra påläst på de bolag man investerar i. Börja långsamt och öka dina risker allt eftersom du blir varm i kläderna. Behåll dock en större del av dina investeringar i “säkra” aktier för att det inte ska bli för mycket Las Vegas över ditt sparande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *