Pant för renoveringslån är ofta en fastighet

När man renoverar ett hus och höjer värdet för denna vill man kanske byta ut renoveringslånet till ett förhöjt bolån eftersom räntan för den senare är lägre. Då behöver man inte utfärda ett nytt pantbrev, den som ställt för säkerhet av lånet. Panten är hela grunden för bankens åtagande, det som bevisar att banken faktiskt äger huset om låntagaren inte betalar. Pant har existerat så länge som från när banker började lämna lån till fastighetsköp och förr utfärdades handlingar i fysisk form men numer hanteras dessa elektroniskt. Det är Lantmäteriet som administrerar pantbreven, en fastighet kan ha flera pantbrev som hanteras av olika långivare, och för detta tar de ut en avgift. Banken är dock den som sköter om hela affären inklusive alla handlingar om lånen. För oftast rör det sig om flera lån vid husköp, något som man sedan skall beakta när det gäller framtida lån till husrenovering.

Se över kreditmöjligheter först

När man funderar på att söka lån till renovering är det flera aspekter som man bör tänka på innan man sätter renoveringsplanerna i verket:

  • Hur stort är bostadslånet (oftast 70 – 75 %)
  • Hur stort är topplånet (oftast skillnaden mellan bostadslånet och maximala lånebeloppet som är 85 %)
  • Vilka andra skulder har hushållet
  • Vilken är hushållets totala inkomst

Alla dessa faktorer vägs in i en ansökan om lån till renovering, ombyggnad eller tillbyggnad. Banker och långivare ser efter om det finns kreditvärdighet för ett lån och då är det större chans att lånet beviljas om det ryms inom bolånetaket. Har man tagit ut maximala lån vid förvärvet måste man ha amorterat ner en hel del för att det skall finnas utrymme. Om man inte får låna inom sitt bostadslån så måste det till ett privatlån och då behöver banken göra en annan kreditvärdering. Kolla in privatlån på Creddit.se eller Wasabi Låna Pengar. Det är en bra start!