Spara pengar på billigare sophantering

billigare sophanteringSophantering kostar pengar varesig du bor i eget hus, bostadsrätt eller hyresrätt. De som har de senare boendeformerna märker sällan av sophämtningens kostnader eftersom de ligger inbakade i månadsavgifter och hyror, men villaägare är ofta väl införstådda i avfallskostnader.

Ett sätt att spara pengar på sina hushållssopor är att börja kompostera organiskt avfall. Genom att stoppa undan de kilona i komposten betalar du mindre i sophämtning eftersom den kostar per kilo eller volym. Om du betalar per hämtad soptunna (oavsett vikt) kan du tillverka ett enkelt verktyg som används för att pressa ihop dina sopor i tunnan. Lyckas du med denna metod få ner 20 % mer avfall är det en besparing på 20 % av kostnaden.

Många kommunala energibolag har under det senaste året börjat uppmuntra folk att lägga sitt organiska avfall i gröna påsar så att det kan användas till framställning av biogas. Detta är ett riktigt dåligt alternativ för dig som vill spara pengar på sophämtningen. Varför bjuda energibolaget på både bränsle och pengar för hämtning när du kan gräva ner det i komposten och få bra jord till trädgårdslandet på köpet – helt gratis. Tänk på att animaliskt avfall kräver sluten kompost för att hålla råttor och andra skadedjur borta.

Om du bor på landet kan du elda upp dina sopor och på så sätt rejält minska dina kostnader för sophämtning. Skaffa en bra tunna som du fyller med hushållsavfall, skvätt på lite tändvätska och fjutta på.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →

En tanke på “Spara pengar på billigare sophantering

  1. Jag bor på landet och brukar elda upp ganska mycket sopor. Jag försöker dock undvika alltför mycket plast och annat skadligt. Det sparar jag en hel del på eftersom sophämtningen är dyr i glesbygden…

Kommentarer är stängda.