Låg ränta gör att folk lånar större belopp

Det låga ränteläget som rått under de senaste tre åren har gjort att bankerna ser en ökning av antalet låneansökningar, samt att de belopp man ansöker om lånelöfte för blir allt högre. Låga räntor gör att hus- och lägenhetsköpare anser sig kunna buda med på de bostäder de är intresserade av. Eftersom räntan är låg ser många att det finns utrymme för större lån i boendekalkylen. Däremot måste man även ha en ökad ränta i åtanke när man köper bostad. Det är en långsiktig investering och lånet kommer finnas kvar många år framöver. Det gör att man med stor sannolikhet kommer genomleva flera räntetoppar och räntedalar framöver. Då måste man klara av att betala sina lånekostnader även när räntan är hög.

Därför är ett råd att alltid räkna på en högre genomsnittsränta en den nivå vi har just nu. Istället för att räkna ut dina boendekostnader med en ränta på 4 % så bör du räkna med att klara av en ränta på 7 % under en längre period.

Klippet är från Dagens Industri från 2009 där det pratas om de låga räntora på bolån.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →

En tanke på “Låg ränta gör att folk lånar större belopp

  1. Det där känner jag igen väldigt väl. Jag och min sambo tänkte precis så när vi köpte lägenhet för något år sedan. Vi räknade ut hur vår månadsbudget skulle se ut vid den aktuella räntan, men när vi lånade olika stora summor. Vi kom fram till en summa som vi max skulle kunna låna utan att det skulle tära för mycket på ekonomin. Lite dumt nog var vi ganska optimistiska med ränteläget – vi hoppas blint på att räntan inte höjs så mycket de närmaste åren.

Kommentarer är stängda.