Planera betalning innan du lånar

När man ska låna pengar är det mycket att tänka på och många avgörande faktorer, det visar informationen på Creddit. En av dem och kanske den viktigaste är att veta hur man ska betala av lånet, med vilka pengar och om man får sparken så måste man ha en andra utväg. Det kan vara till exempel att man lånar till en bil som man kan betala åtminstone räntan på varje månad. Sen om man till exempel får sparken så kan man sälja bilen så att man kan betala tillbaka pengarna för lånet. Det är därför oftast smartare att låna pengar till saker med värde så som hus, bil eller båt till exempel. Lånar man till en resa så kan man inte sälja den om man får sparken utan då har man kvar hela lånet trots det att resan är borta. Just resor är därför ett bra ett exempel på vad man kan köpa om man har pengar över och inte om man har för lite pengar. Huslån är bra att göra då man nästan aldrig har råd att bara betala det rakt av.

Oavsett vilken sorts lån det är så är det viktigt att planera hur man ska betala det. Med huslånet måste man tänka på hur mycket det kommer att kosta varje månad i ränta och hur mycket man kommer kunna amortera. Med precis alla lån man tar är det viktigt att tänka igenom hur man ska betala av det och räkna med avvikelser som egentligen inte ingick i budgeten. Ska man klara av ett sms-lån till exempel så måste man planera så att man vet att man inom en månad kommer få pengar till det. Vet man inte att man kommer att ha det så kan det sätta en rejält i skiten. Då är ju frågan sen om det verkligen är värt att låna pengarna om man ändå kan få fram dem i inom en månad. Är det inte bättre att vänta och slippa betala räntan då?

http://www.va.se/nyheter/spanska-lan-537232

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →