Snabblån låter dig låna pengar snabbt

Snabblånemarkanden har varti hett omdebatterad och omtalad på senare tid. Sveriges Television har gjort återkommande reportage om de så kallade sms-lånen och snabblånen. Mycket av kritiken handlar om höga avgifter samt att lånen påstås rikta sig mot personer med dålig ekonomi.

Låna pengar snabbt med snabblånAvgifterna för snabblån är förvisso i högsta laget. Men å andra sidan är det priset du får betala för att kunna låna pengar snabbt över internet eller via mobilen. Snabbheten är många gånger helt nödvändig för de som tar ett snabblån. De har helt enkelt inte tid att vänta i nästan en vecka på att få sina lånade pengar. Med ett snabblån har du vanligtvis pengarna på kontot redan samma dag, eller i vissa fall efter 1-2 bankdagar.

Tittar man vidare på avgifterna för snabblånen så är det inte ovanligt att ett lån på 3000 kr kostar 150-300 kr. Denna avgift och ränta tas då ut som en engångssumma. Räknar man på vad den effektiva räntan blir är det inte så konstigt att man kan bli avskräckt. Den landar många gånger på 50-100 procent. Det har till och med rapporterats om effektiva räntor på över 1000 procent. Nu ska man dock komma ihåg att dessa lån inte tas på årsbasis, utan det är korta löptider och förhållandevis små belopp i avgift. I vissa situationer är 150-300 kr helt acceptabelt för att få låna 3000 kr under 30 dagar. Nyttan med lånet överstiger helt enkelt kostnaden.

Avslutningsvis; snabblånen ger dig möjlighet att snabbt låna några tusenlappar. Något som kan vara nödvändigt om du drabbas av oförutsedda utgifter. Men gör det inte till en vana att täcka upp för en dålig ekonomi med snabblån. Det kan komma att kosta mer än det smakar. Låna aldrig om du inte är helt säker på att kunna betala tillbaka pengarna.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →