Det finns pengar att spara på rätt bilförsäkring

Att det är bra att ha en bilförsäkring är väl de flesta införstådda med. Trafikförsäkringen är obligatorisk och täcker skador på motpartens bil och hälsa vid händelse av att du orsakar en trafikolycka. Utöver trafikförsäkringen kan man skaffa sig extra försäkringsskydd som även täcker skador på den egna bilen. Dessa kallas vanligtvis hel- och halvförsäkring.

BilHalvförsäkringen täcker vanligtvis skador och fel som kan uppstå på den egna bilen. Det kan till exempel handla om att åtgärda en sprucken framruta som uppkommit av ett stenskott. Eller så är det motorproblem som måste åtgärdas.

Vill man ha försäkringsskydd som täcker fler skador och fel på bilen finns helförsäkringen. Den täcker vanligtvis även plåtskador då du av oaktsamhet kört på något. Har du svårt att välja försäkringsbolag kan du klicka här för att se några alternativ.

Det finns vissa faktorer du bör ta hänsyn till när du väljer hur stort försäkringsskydd du ska ha på din bil. För det första bör du titta på bilens värde. Om du har en ny bil som fortfarande har kvar ett stort värde är det generellt sett värt att helförsäkra den. Eftersom bilen har ett stort värde kvar och den dessutom kanske är belånad kan det bli dyrt att sakna ett bra försäkringsskydd vid händelse av en olycka. Har du däremot en gammal bil som inte är värd mer än 25 000 kr kan det rentav vara onödigt att helförsäkra den. Förvisso blir det billigare att försäkra en lågt värderad bil, men det är sällan värt pengarna.

När du ska välja bilförsäkring är det också viktigt att jämföra olika försäkringsbolag. Det kan finnas stora skillnader mellan olika bolag, både vad gäller priser och vad som ingår i försäkringsskyddet. Det kan vara svårt att sätta sig in i försäkringsvillkoren, men gör du det blir det betydligt lättare att välja rätt försäkring och försäkringsbolag. Titta inte bara på priset eftersom de billigare försäkringarna ofta omfattar färre typer av skador och fel. Man får helt enkelt vad man betalar för, och det är i vilkoren du får reda på vad du betalar för. Läs dem noggrannt.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →