Riksbanken vill att ALLA ska amortera på sina bolån

Bolån till bostadsrättIdag, tisdag 15 januari, intervjuades Riksbanksens chef Stefan Ingves av SVT Rapport. Svenskarna är generellt väldigt skuldsatta och många som har bolån amorterar ingenting alls. Ett lån på 2 000 000 kr innebär en ränta på ungefär 4 000 kr per månad. Med en amorteringstid på 41 år krävs en amorteringstakt på lika mycket varje månad, d.v.s. 4 000 kr per månad. Den totala månadskostnaden blir då 8 000 plus andra driftskostnader eller månadsavgifter.

Under senare decennier verkar svenskarnas vilja att amortera ha försvunnit helt. Nu för tiden verkar man se lån som något som är naturligt att ha, samt betala för, livet ut. Istället bör man satsa på att bli skuldfri inom 30-40 år. Detta är inte minst viktigt om bostadsmarknaden skulle börja gå dåligt eller kollapsa helt. Om du sitter på ett huslån på 2 000 000 kr och bostadsmarknaden kollapsar så kanske marknadsvärdet på ditt hus helt plötsligt är 1 000 000 kr. Då sitter du med en miljon i lån som inte kan täckas med huset som säkerhet.

Visst kan det kännas jobbigt att amortera 4 000 kr per månad på en skuld som är 2 miljoner kronor. Det känns inte som det gör någon större skillnad. Men något som gör ännu mindre skillnad är att inte amortera alls.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →