Finansiering när det är dags att skaffa ny bil

Kanske är det dags för att köpa en ny bil. För vissa betyder bilen frihet att kunna ta sig vart man vill. För andra är bilen ett redskap för att ta sig till och från jobbet eller affären för att storhandla. Oavsett vilken bil du väljer är det ovanligt att man kan betala hela summan för bilen direkt. Därför behöver man ta ett så kallat billån.

Sök billån direkt online

Tidigare var man hänvisad till att boka ett bankmöte för att kunna ta ett billån. Idag är det enkelt att ansöka om ett billån online oavsett om du vill låna direkt från din egen bank eller föredrar något av de mindre kreditinstituten.

Och det är självklart mycket enklare att ansöka om ett billån online än att boka ett möte med banken. Man behöver endast surfa in på en hemsida som erbjuder förmånliga billån och snabbt få reda på hur mycket ett eventuellt billån skulle kosta. Vid en låneansökan behöver du endast fylla i uppgifterna om hur länge du vill betala av lånet samt dina personuppgifter.

Om du ansöker om ett billån som kräver en viss säkerhet kan du antingen fylla i uppgifterna om bilen och lämna den som säkerhet. Eller ansöka om ett blancolån där du berättar vad pengarna kommer att användas till i ditt fall ett bilinköp.

Billån med säkerhet

De allra flesta bankerna och låneinstituten erbjuder förmånligare billån om du lämnar bilen som säkerhet för lånet. Men för att du ska få ställa din bil som säkerhet ställs vissa högre krav på bilen. En begagnad bil ska i regel ha ett värde av minst 30 000 kr samt att den ska köpas via en auktoriserad bilhandlare. Lånet beviljas ofta upp till 80 procent av bilens totala pris, resterande kostnader ska betalas kontant. Ofta har auktoriserade bilhandlare ett avtal med något av kreditinstituten som och erbjuder tillsammans dig som kund att teckna ett förmånligt billån. Så rådfråga din bilhandlare om detta upplägg.

Att tänka på inför billånet

Det är viktigt att göra en noggrann kalkyl över hur mycket du som låntagare kommer att ha råd med att betala per månad för ditt billån. Värt att tänka på är att inte bara fokusera på kostnaden för själva lånet. Du bör även räkna in kostnader som tillkommer för din nya bil som bilskatt och försäkring som kan variera kraftigt mellan olika försäkringsbolag och din ålder spelar stor roll för försäkringspremier.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →