Låna pengar är att köpa pengar

Lån och räntaNär man lånar pengar är det egentligen ett köp man gör. Man köper sig direkt tillgång till kapital. Istället för att spara i månader och år för att köpa en bostad eller bil så får man genom ett lån direkt tillgång till de pengar som behövs för att genomföra köpet. För denna genväg får man betala ränta på det lånade beloppet. Den årliga räntan bestäms av en räntesats som omförhandlas med jämna mellanrum. Dessa perioder av samma ränta kallas bindningstider. Under den bestämda perioden har man tillgång till pengarna till samma pris. När perioden löpt ut kan ränteläget på lånemarknaden ha förändrats vilket gör att nästkommande periods ränta kan bli både högre och lägre. För att lära dig mer om lån rekommenderar jag webbplatsen http://www.lånapengar365.com

Andra kostnader som kan räknas in i priset för de lånade pengarna är olika former av avgifter. Banker och kreditinstitut tar vanligtvis ut en handläggningsavgift samt aviavgifter då räntebetalningar ska göras. Om man lånar mycket pengar betalar man vanligtvis ränta månadsvis. Då betalar man en månads andel av den totala årliga räntan. Om du har ett lån på 1 000 000 kronor till en bunden ränta på 4 % så betalar du varje år 40 000 kronor i ränta. Det kan vara tufft att ta hela beloppet en gång om året så utslaget per månad blir det 3 333 kr – vilket är lättare att hantera. Värt att räkna på är vad kostnaden blir om räntesatsen går upp med 1 % till 5 %. Då blir den årliga räntekostnaden 50 000 kr, eller 4 166 kr per månad. En procent gör med andra ord ganska stor skillnad.

Räntor och avgifter är som sagt priset på lånade pengar. I takt med att du amorterar (betalar av) på ditt lån sjunker även räntekostnaden. Om du efter 15 år har betalat av halva lånet betalar du bara 1 666 kr i ränta varje månad. Lätt matematik, halva lånebeloppet = halva räntekostnaden.

Läs mer om ränta på Wikipedia: sv.wikipedia.org/wiki/Ränta

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →