Låna pengar till bostadsrätt

BostadsrättEfter det att man fyllt 18 år och blivit myndig så börjar kraven i ens tillvaro bli allt större. Till att börja med så förväntas samhällsmedborgaren att utbilda sig och skaffa jobb. Många drömmer också om att bilda familj och inte sällan brukar det resultera i tankar kring köp av bostad. Till skillnad från att hyra sin bostad så kan man alltså köpa en bostadsrätt. Det kostar givetvis pengar och man måste fortfarande betala en viss hyra till den bostadsförening som äger fastigheten. Fördelen med att köpa en bostadsrätt är att det finns en möjlighet att den stiger i värde och i framtiden kan man alltså få ut en vinst om man säljer i rätt tid. Vad som avgör marknadsvärdet på en bostad styrs av den rådande konjunkturen men också till viss del hur man underhåller sin bostad. Lägger man ner tid och pengar på renovering så är det en garanti på viss värdehöjning i de allra flesta fallen.

Första steget innebär att man behöver låna pengar till bostadsrätt. För att beviljas ett lån krävs först och främst att man inte har några betalningsanmärkningar och att man har en fast tjänst så man kan visa upp en regelbunden inkomst för banken. Vidare måste man ha sparade pengar till en kontantinsats som de allra flesta banker kräver. Vanligtvis krävs en kontantinsats på 15 % av det totala belopp som avses lånas. Vill man låna 2 miljoner så krävs det alltså att man betalar säljaren 300 000 kontant eller genom att man tar ett blancolån. Läs mer om blancolån på lanapengarsnabbt.net. Den stora utmaningen för de allra flesta som har för avsikt att låna pengar – är att spara ihop till kontantinsatsen. Är man två personer eller fler som ansöker om lån tillsammans så är det självklart att man är i en bättre utgångspunkt. Är man två om kontantinsatsen så går det givetvis snabbare att spara ihop.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →