Finansiera bilköpet med lån istället för kontantköp

Kanske håller du på att leta efter ett sätt att finansiera ditt bilköp. En bil är ett stort inköp och därför krävs det ofta finansiellt stöd för att kunna genomföra det. Många nya bilar säljs för flera hundratusen. Många har helt enkelt inte så stort fritt kapital att tillgå. Att då inte köpa bilen är så klart ingen lösning. Du har redan bestämt dig för att du vill ha bilen. Vad du då istället kan göra är att ta ett billån. När det gäller billån brukar villkoren vara extra förmånliga. Särskilt om du jämför med privatlån utan säkerhet. När du tecknar ett billån kan du exempelvis välja att lämna bilen som säkerhet. Det innebär i allmänhet lägre räntesatser, vilket minskar dina månatliga utgifter.

Viktigt att du väljer rätt lån

A och O när det gäller lån är att välja rätt. Det viktigaste är att kolla på räntan eftersom den huvudsakligen bestämmer hur höga dina kostnader kommer att bli. En annan viktig sak är att välja rätt tidsram för lånet. Om du väljer alldeles för lång återbetalningsperiod kommer du att betala onödigt mycket i ränta och om du väljer ett för kort lån kommer du att hamna i en skuldfälla. En generell regel är att hellre ta ett aningen för långt lån. Att ständigt känna press att kunna klara avbetalningarna blir väldigt jobbigt. Se därför till att du kommer kunna sköta dina avbetalningar i tid. Om du blir sen kommer du dessutom råka ut för straffavgifter.

Baka ihop lån

Om du redan har flera lån kan du kolla om det är möjligt att baka ihop dessa med ditt framtida billån. Det är ett smidigt sätt att spara pengar på, en metod allt fler börjat använda sig av.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →