Låna pengar till låg ränta

Alla som lånar pengar vill såklart betala så låg ränta som möjligt. Däremot är det inte så många som orkar slått för bättre lånevillkor och lägre räntesats. Idag när bankernas vinster slår alla tidigare rekord tack vare att räntegapet är så trort har du stora möjligheter att pruta på räntan. Eftersom bankerna tjänar så bra på skillanden mellan in- och utlåningsränta kan de erbjuda dig lägre ränta samtidigt som de gör en tillfredsställande vinst.

För att kunna pruta på räntan är det bäst att ha ett hypotekslån (bolån med bostaden som säkerhet). Trots att räntan redan är väldigt låg för de flesta finns det ytterligare utrymme för prutning. Hypotekslån är säkra för bankerna eftersom de har en säkerhet som täcker upp för det lånade beloppet. Detta gör att bankens risk är minimal.

Gå därför till ditt bankkontor och säg att du vill förhandla om räntesatsen för ditt hypotekslån. Säg att du skulle vilja få ner dina räntekostnader och i värsta fall får du hota med att byta bank. Om du dessutom har ett större sparande i samma bank ger det extra tyngd åt dina hot. Peka på att de redan tjänar bra på sin utlåning på gund av det stora räntegapet – och att du också ska få ta del av den låga inlåningsräntan.

sänk dina lånekostnader

Baka ihop lån

Ett annat sätt att låna pengar till lägre ränta är att försöka baka ihop fler skulder till ett lån, gärna ett hypotekslån. Detta fungerar bara om din bostad är värd mer än lånet den används som säkerhet för. Om du tror att din bostad har ökat i värde sedan lånet tecknades bör du kontakta en mäklare för ny värdering. Denna värdering visar du sedan upp för din bank. Om du t.ex. kan visa på att bostaden är värd två miljoner medan hypotekslånet bara uppgår till 700 000 kr så har du gott om utrymme att lösa dyrare krediter.

När du bakar ihop lån på detta sätt sker det egentligen genom att du utökar ditt lån där bostaden är säkerhet. De extra pengar du får låna med bostaden som säkerhet använder du sedan för att amortera av de dyrare krediterna. På så sätt har du flyttat de dyrare skulderna till det billigare hypotekslånet. I slutändan kan det innebära att du sparar flera tusenlappar varje månad om du blir av med många eller stora dyra krediter.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →

2 tankar på “Låna pengar till låg ränta

  1. Mycket bra tips! Jag och min sambo tog mod till oss och gick till vår bank förra sommaren. Målet med besöket var att komma därifrån med lägre ränta på vårt lägenhetslån. Vi lyckades faktiskt sänka räntan så att det motsvarade en besparing på 150 kronor per månad. Det är ju ändå 1 800 kr per år vilket räcker för att täcka bilskatten.

  2. Jag ska tjata på min sambo att vi ska göra samma sak. Nu är ju räntan i och för sig väldigt låg, men med tanke på bankerna tjänar mycket på räntegapet finns det ändå pengar att spara.

Kommentarer är stängda.