Ekonomi – vad betyder ordet?

Ekonomi kommer från grekiskans ord oikos och nomos som betyder “hus” och “lag”. Ekonomi är läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet. Med andra ord hushållande av ändliga resurser i förhållande till ens önskemål och behov.

Ordet ekonomi i svenskan används i vardagligt tal i mycket bred bemärkelse och kan syfta på både system för resurshantering och vetenskapliga studier av sådana system. Motsvarande akademiska discipliner är främst nationalekonomi och företagsekonomi.

Många som använder ordet ekonomi menar pengar, men ekonomi kan handla om allting som har med resurser att göra. Att en bil har bra bränsleekonomi betyder för många att den är billig i drift eftersom bensinen värderas i pengar, men man kan också se bensinen som den grundläggande resurs som bilens motor hushåller med.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →

3 tankar på “Ekonomi – vad betyder ordet?

 1. Hej!
  Jag undrar vad som menas med bruttolön, nettolön samt disponibel inkomst.

  // Meni Harry
  Tack för svar!

  1. Bruttolön är din lön innan skatten dras. Skatt på inkomst av tjänst dras direkt så du ser aldrig hela din bruttolön på bankkontot. Däremot kan den förändras om du t.ex. jämkar din inkomst eller ej. Det är bl.a. detta som gör att du antingen “får tillbaka” på skatten eller får kvarskatt.

   Nettolön är din lön efter skatt. Det belopp som hamnar på ditt bankkonto.

   Disponibel inkomst är det belopp du kan använda till konsumtion och sparande. Det är ofta detsamma som din sammanlagda nettolön. Om du har flera jobb är den disponibla inkomsten summan av de båda nettolönerna du får från arbetsgivarna. Om du har andra inkomster, t.ex aktieutdelningar kan även dessa räknas som disponibel inkomst. I fallet med inkomst av kapital så skiljer sig tolkningen lite mellan länder vad som räknas som disponibel inkomst. Det är en term som vanligtvis används inom statistiken.

 2. Vem är disponibel inkomst per capita?

  Deklarerade disponibela inkomster minus skatt baserad på

  5 miljoner

  7 miljoner

  hela befolkningen 9,8 miljoner

Kommentarer är stängda.