Sälj eller belåna dina kundfordringar

Factoring är en tjänst som erbjuds av finansbolag eller banker. Denna tjänst används genom att företag säljer eller belånar sina fakturor hos finansbolag eller bank. Tjänsten är mycket trogen. Factoringbranschen är inte enbart snabbväxande, du kan även lite på den otroligt mycket eftersom att branschen inte är konjunkturkänslig utan står stabil i alla konjunkturer. Dock så är fakturorna färre under en lågkonjunktur.

Factoringbranschen har blivit mycket större de senaste åren och används nu inte enbart av småföretagare utan även av stora företag runt om i landet.

Fakturaköp är en form av factoring där några eller alla fakturor i ett företag överlåts till ett finansbolag. Företaget får då nästan hela summan av fakturan direkt efter att överlåtelsen har skett. Det är väldigt ofta stora bolag som använder sig av denna tjänst för att smidigt öka sitt rörelsekapital. Factoring med regress är en form av fakturaköp som innebär att en faktura som inte blivit betald köps tillbaka av företaget efter ett visst antal avtalade. Gör företaget detta så behåller dem kreditrisken. En annan form av fakturaköp är Factoring utan regress som innebär att risken går över på finansbolaget om fakturan inte kan betalas. Denna tjänst erbjuds inte ofta över huvud taget och om den erbjuds så är det till ett företag med mycket liten risk och väldigt bra betalningsförmåga.

Ska du starta eget?

Om du ska starta eget företag, eller om du snabbt behöver bilda ett nytt, är lagerbolag ett bra alternativ. Lagerbolag är (vanligvis) ett aktiebolag som redan är bildat. Det ligger vilande med aktiekapital och ägs av ett företag specialicerat på att sälja just lagerbolag. För att få hjälp med att köpa lagerbolag kan du vända dig till Bolagspoolen.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →