Arv i form av smycken

Äldre guldsmycken är ofta sådant som går i arv från mormor eller farmor till dotter eller barnbarn. Guldsmyckena bär ofta på en historia som berättats i familjen och som följer med när smycket ärvs av en ny generation. Små kärleksminnen som vårdats ömt. Det kanske till och med var så att de fick jobba länge för att få ihop till det lilla guldhalsbandet som sedan bars under högtidliga former när man skulle vara extra fin.

Guldets värde

Guld har ett eget värde för sig. Det är en ädelmetall som alltid stått högt i kurs och som kan öka i värde med åldern. Guld har alltid varit ett betalmedel för varor och tjänster. Det är fortfarande förknippat med rikedom om någon bär mycket guldsmycken på sig.

Gåvor att minnas

Vid högtider är det vanligt att få gåvor som har ett värde och som behåller sitt värde. Dit hän kan guldhalsbandet räknas. Många små barn får halsband med tro, hopp och kärlek i guld hängandes på en kedja som är anpassad för små bäbisar. Det är ett oerhört fint minne som barnet sedan kan sätta annan kedja i när det blir vuxet, eller spara till sitt eget barn och låta det gå i arv.

Nästa stora högtid är konfirmationen. Det har alltid varit populärt med ett guldhalsband i form av ett kors för att det ska symbolisera denna högtid. Idag varierar det dock ganska mycket och valet av gåva utgår oftast från en viss önskan från konfirmanden.

Sedan kommer bröllopet. Morgongåvan är en gammal tradition och som i moderna tider oftast bestått av ett smycke. Guldhalsbandet med ett hjärta är nog det som stått allra högst i kurs bland de nyblivna äkta männen. Det är uppskattat av deras nyblivna fruar och blir ett kärt minne.

Vill du köpa guldsmycken så rekommenderar jag smyckenforalla.se

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →