Undvik ekonomiska problem vid inkomstbortfall

För dig som är van vid att tjäna mycket pengar kan arbetslöshet drabba ekonomin hårt. Med en inkomstförsäkring behöver du inte ändra på din levnadsnivå lika mycket.

Hur mycket kan du få från en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring ger dig en större ekonomisk trygghet om du skulle förlora ditt jobb. För dig som har haft en inkomst på mer än 18 700 kr före skatt är det en bra investering. Då du får 80 % från A-kassan betyder det en maximal utbetalning på cirka 11 000 kr. Med en inkomstförsäkring får du ut 80 % av din lön om den inte överstiger 160 000 kr före skatt. Inkomsttaket kan variera mellan olika fackförbund.

Vad krävs för att få skaffa en inkomstförsäkring?

  • Du måste vara bosatt i Sverige.
  • Du ska vara tillsvidareanställd och omfattas av LAS.
  • Du ska vara medlem i en A-kassa.
  • Du får inte ha kännedom om att det finns risk för uppsägning.
  • Du får inte överstiga maxåldern som gäller för just den inkomstförsäkringen.

När kan du teckna inkomstförsäkring?

I normala fall måste du ha varit medlem i minst 12 månader innan du är berättigad att få ersättning. Om du blir uppsagd innan ett år har gått blir du utan ersättning. Det kan finnas undantag, men i allmänhet skulle en kortare kvalificeringstid leda till att ersättningarna blev lägre och premien högre.

Hur gör du för att teckna en inkomstförsäkring?

I allmänhet kan du teckna inkomstförsäkringen på internet. Det är en god idé att jämföra olika försäkringar innan du bestämmer dig för att se vilken som passar dig bäst. Oftast behöver du vara med i ett fackförbund för att få teckna en inkomstförsäkring och då kan den ingå i din medlemsavgift. Det finns undantag och det är därför bra att se vad som gäller för dig. Kostnaden för försäkringen beräknas individuellt baserat på dina uppgifter.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →