Ny sparform för pension

pension-1Pensionssparandet IPS har tjugo år på nacken och nu verkar det som det är dags att skrota det hela. Kritiken har inte varit nådig men detta har inte skrämt politiker förut. Frågan är nu vad skillnaden är mellan denna specifika form av sparande och den nya sparformen investeringssparkonto. Det nya sparandet planeras innebära att åldersgränsen för att lyfta pengarna slopas. Men det skall ännu vara attraktivt att spara till pensionstiden, menar finansminister Anders Borg.

Till ingen nytta

Men det allra viktigaste med det nya förslaget är att uttaget inte skall beskattas. Det har förut varit den största kritiken riktad mot IPS, att det innebar en dubbelbeskattning som inte uppvägdes av avdragsmöjligheten. För den stora allmänheten innebar detta en ren förlustaffär menade experterna. Endast de som betalade statlig skatt hade nytta av avdraget.

Höga avgifter

Många hoppas nu att bankerna inte skall dra nytta av det nya sparandet som var fallet med IPS. Detta gällde inte alla banker men de allra största har fått hård kritik. Hos Swedbank till exempel kan man se att avgiften för sparandet var två procent per år, men dock maximalt etthundratjugofem kronor. Visserligen erbjuds kunderna andra fördelar men den lille spararen kan knappast utnyttja detta. Den som bara kan spara en liten del av det tänkta maxbeloppet drabbas hårt av avgiften om nu inte sparkapitalet ökar genom fondplaceringarna.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →