När är det rätt att låna pengar

lånaAtt låna pengar är ett enkelt sett att finansiera alltifrån konsumtion till bostadsköp. Att låna till ren konsumtion är inget som brukar uppmåntras, istället är rådet allt som oftast att man ska spara till konsumtionsvaror.

Det är dock vanligt att butiker erbjuder räntefri avbetalning på större inköp som datorer, tvättmaskiner eller diskmaskiner. Det få tänker på är att man genom denna avbetalning faktiskt lånar till sin konsumtion. Ibland kan det vara berättigat att ta en tvättmaskin på avbetalning, men egentligen är det en vara man bör kunna betala direkt i butiken. Genom att ha avsatt pengar för denna typ av utgifter slipper man låna till dem genom att ta dem på avbetalning. Hur man än gör så får man betala för varan i slutändan – och väljer man avbetalningsköp så får man i regel alltid betala mer än om man betalar den direkt i butiken.

När det kommer till ännu större investeringar och inköp är det svårt att spara ihop för att kunna betala inköpet direkt. Det kan t.ex. handla om hus, lägenhet, bil, båt eller någon annan stor investering. För dessa ändamål är ett lån många gånger den enda lösningen för att kunna genomföra ett köp inom rimlig tid. Att spara ihop tre miljoner under 20-25 års tid för att kunna köpa sitt drömhus är kanske inte det optimala. Då är det berättigat att ta ett lån för att få tillgång till huset direkt. Det är dock viktigt att i förväg räkna på de kostnader som uppkommer i samband med ett bostadsköp. För att få en begriplig bild av kostnaderna är det bra att kalkylera på en månadsbudget som innehåller både inkomster och de förväntade kostnaderna efter husköpet. Där ska man räkna in kostnader som ränta, el, vatten, sophämtning, avgift till förening, underhåll m.m. Dessutom tillkommer amortering som inte är en kostnad, men som ändå påverkar månadsbudgeten.

Lån är ofta bra om man är medveten om villkoren och har kostnaderna klara för sig. Ett som är säkert är att ingen bank vill låna ut pengar till dig gratis – så räkna på flera bankers räntor och avgifter.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →

En tanke på “När är det rätt att låna pengar

  1. De flesta tänker nog inte på alla extrakostnaderna som det faktiskt innebär att köpa ett hus. Det är väldigt lätt att bli för impulsiv bara för att man hittar sitt drömhus och sedan stå där med en massa räkningar som man egentligen har råd att betala.

    Precis som du skriver så bör man sätta sig ner i lugn och ro för att göra upp en budget. Det vinner man på i längden.

Kommentarer är stängda.