Se över ditt pensionssparande

PensionAtt planera sin privatekonomi är något som är väldigt viktigt inte bara i dagsläget utan även för framtiden. För en dag så blir vi äldre och inte är arbetsför längre. Genom att pensionsspara så får man en tryggare framtid och ett bättre leverne. För ingen vill sitta som pensionär och leva på existensminimum. Det kan vara svårt att veta hur man pensionssparar effektivt och hur det går till i praktiken. Många väljer att ta tag i pensionssparandet alldeles för sent. Ju tidigare man börjar desto mer kan man få ut av det när det är dags att gå i pension. Nedan kommer förklaringar om hur olika former av pensionssparande ser ut.

Allmän pension

Den allmänna pensionen består av premiepension och inkomstpension, dessa administreras av Pensionsmyndigheten. Varje år så avsätts 18.5 % av en privatpersons lön och andra skattepliktiga ersättningar till den allmänna pensionen. Av dessa går 2.5 % till premiepensionen. Premiepensionens storlek påverkas av vilken lön man har och en annan faktor som påverkar är när man går i pension. Premiepensionspengarna placeras i fonder, och man väljer själv vilka fonder som pengarna ska placeras i. Har man inte har gjort något val av fonder så placeras pengarna i Premiesparfonden som förvaltas av statliga Sjunde AP-fonden. Om man däremot valt egna fonder så placeras de varje år efter avtal i dessa.

Tjänstepension

Är man arbetande så kan man få något som kallas för tjänstepension, även kallad avtalspension. Arbetsgivaren som man har betalar in premien, man kan ofta själv välja vilken försäkringsform och i vilket försäkringsbolag pengarna ska placeras i. Om man har arbetat inom olika avtalsområden kan man ha mer än en kollektivavtalad tjänstepension. De flesta företag har någon form av tjänstepension. Är man osäker på vad som gäller på sin arbetsplats så kan det vara bra att kontakta sin arbetsgivare för att få reda på vad för slags avtal man har. Beroende på vad man har för kollektivavtalsområde kan man själv placera hela eller delar av sitt pensionskapital.

Privatpension

Idag är det många som sparar i ett privat pensionssparande, därför att man kan förbättra sin pension på ett effektivt sätt. Man bestämmer helt själv när man vill börja spara och hur mycket pengar som ska sparas. De olika delarna av pensionen påverkar inte varandra utan läggs ihop och blir då sin totala pension. Det är bra att se pensionen som ett helhetssparande när man väljer hur de ska förvaltas.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →