Tips för att spara pengar

Spara pengar i en spargrisHur sparar man pengar på bästa möjliga sätt? Det utan att för den saken skull kanske bli dumsnål. En god riktlinje för ett sunt sparande är att inte låta det gå ut över hälsan. Det bör alltid finnas god och näringsrik mat tillgänglig i hushållet. Det är helt ok att spara in pengar genom att skippa den där goda brieosten men det är däremot inte ok att skippa vällingen till ens nyfödda barn. Att förstå skillnaden på vad i matväg man kan klara sig utan och vad som är nödvändigt kan alltså resultera i lite sparade slantar.

Till den rörliga ekonomin räknas de pengar vi spenderar på mat men också på exempelvis nöjen. Är man ute på krogen en gång i veckan och spenderar ungefär femhundra kronor på öl, mat och taxin hem så inser man snabbt att det är cirka 2000 kronor i månaden. Skulle man istället gå på krogen varannan vecka så har man genast sparat 1000 kronor. Nöjen är ingen nödvändighet på så sätt att det inte är ett livsavgörande fysiologiskt behov men visst vore det otroligt tråkigt om vi drog ner på nöjena helt och hållet. En tumregel för hur mycket man kan dra ner på rörliga kostnader är att livet överlag fortfarande förblir drägligt. Många människor förvånas över hur mycket pengar det egentligen är möjligt att spara enbart genom att dra ner på de rörliga kostnaderna. Resultatet blir som allra tydligast hos exempelvis en familj som lever i överdriven lyxkonsumtion vad gäller mat och nöjen.

Om man behöver spara mycket pengar fort så bör man ha ett välbetalt jobb i kombination med låga fasta avgifter. Men har man inget välavlönat jobb eller inge jobb alls så kan man hur som helst dra ner på de fasta avgifterna. Kanske bor man onödigt stort eller dyrt? Genom att ha en eller flera inneboende hos sig så kan hyran reduceras rejält. Bor man i en bostadsrätt så kan man överväga att sälja om det visar sig att lägenheten har stigit i värde. Och om man har rörligt elpris så finns det givetvis möjlighet att spara pengar. Kanske är det så att om man är mer sparsam med elen så kanske det inte de sparade pengarna inte blir särskilt märkbara i kassan. Men det är viktigt att spara pengar och dra ner på kostnader på flera olika håll. Många bäckar små leder till större åar är ju ett bekant ordspråk.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →