Bensinpriset över 15 kronor per liter

BensinprisetNu kostar en liter 95-oktanig bensin över 15 kr per liter. Detta är en prisnivå vi inte har sett i Sverige tidigare. Bara det senaste året har bensinpriset stigit med över 10 % från 13.50 kr per liter i februari 2011. Mycket tyder på att priserna kommer att fortsätta att stiga då det råder oro på oljemarknaden.

De höga bensinpriserna slår hårt mot folk i landsbygden som måste pendla med bilen för att ta sig till jobbet. I många fall finns det inga alternativ i glesbygden. Miljöpartiet har länge förespråkat höjda skatter på bränsle för att bana väg för mer miljö vänliga alternativ. Men att ett hushåll ska få stå ut med höjda kostnader på 1000-tals kronor för att ta sig till och från jobbet är inte rimligt. Det kan snarare ses som en straffskatt på arbete.

Priserna på drivmedel i Sverige får även konsekvenser som drabbar hushållen indirekt och i vissa fall även till att miljön försämras. Det slår hårt mot industrin och transporter av varor blir betydligt dyrare vilket försvagar den svenska industrins ställning. Åkare får orimliga kostnader vilket i sin tur leder till att åkare från öst gör entre på den svenska marknaden och kör med diesel som är långt ifrån så ren som den vi levererar här i Sverige.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →