Att bo är dyrt

Boendet är, förutom kostnaden, också förenat med valsituationer där beslutet kan få livsavgörande konsekvenser. Köpa eller hyra? Stad eller landsbygd? Villa eller lägenhet? Nytt eller begagnat?

Eftersom alla bostadskonsumenter har begränsningar i någon form vid valtillfället, exempelvis tillgängligt kapital eller arbetets belägenhet, kan man mestadels inte välja sitt drömboende utan får acceptera verkligheten som den är.

Vill du bo där ingen annan har bott före dig? Ungefär så marknadsför ett av de större byggbolagen sin nyproduktion, och visst är det lockande att flytta in i en helt ny och fräsch bostad som dessutom har en viktig fördel – ett fast pris.

För närvarande är det relativt lätt att få ett bolån till en låg ränta som dessutom delvis är skattesubventionerad. Bolånet täcker dock inte hela inköpspriset, utan en stor del förväntas du erlägga kontant vid köpet. Då är det naturligtvis en fördel om du äger en bostad som du kan sälja med förhoppningsvis vinst som räcker till kontantinsatsen för den nya bostaden.

Då inställer sig frågan: Sälja eller köpa först? Det finns inget generellt svar. Alla dylika situationer är unika, men en god hjälp kan vara att teckna en försäkring som faller ut vid kostnad för dubbelt boende som en del bostadsproducenter erbjuder.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →