Bättre ordning i ekonomin med flera bankkonton

Ett enkelt tips för att enklare kunna hålla ordning i privatekonomin är att skaffa flera bankkonton. De flesta svenska storbanker erbjuder sina kunder att enkelt skapa flera bankkonton genom sin internetbank. Ofta kan man även namnge dessa så att man enkelt vet vad kontot avser.

Gör så att du skapar tre nya konton utöver ditt lönekonto. Därefter döper du dem, t.ex. till; räkningar, sparande och semester. Lönekontot kan du döpa om till just lönekonto om du inte redan gjort det. Varje månad när du får din lön för du över pengar till de andra kontona så att de inte kan nås genom ditt bankkort. Räkningar som du lägger in eller som dras via autogiro betalar du från kontot “räkningar” och till det för du över en summa som täcker månadens räkningar. Till semesterkontot för du över den summa du vill spara undan till semestern. Kontot “sparande” kan ses som ett tillfälligt konto för pengar som senare ska investeras i fonder eller aktier.

Kvar på lönekontot är pengar som ska gå till mat, förbrukningsvaror och nöjen.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →