Tre saker att undvika vid rekrytering av ny personal

Ska du rekrytera ny personal till en eller flera tjänster på ditt företag? Felrekrytering är faktiskt vanligare än vad man kanske tror, och det kan bli riktigt dyrt i längden. Att lägga tid på att rekrytera rätt är därför viktigt. Här får du ta del av tre vanliga misstag vid rekrytering, som du kan försöka att undvika.

Fuska inte med förarbetet och kravspecifikationen

För att locka rätt personer till att söka ett jobb är förarbete och en kravspecifikation A och O. Lägg god tid på detta! Genom att analysera fram och specificera vilka kompetenser ni är ute efter kommer det att bli mycket enklare att tillslut hitta rätt i den stora djungeln av arbetssökande. Du kommer enklare att kunna sålla bort personer utifrån både de meriter och de egenskaper som är kopplade till arbetet.

Undvik för många personliga preferenser

Har du någon gång rekryterat, eller tänkt att du vill rekrytera, någon som är lik dig i sättet? Visst kan det vara bra, men långt ifrån alltid. Ha inte för många personliga preferenser när du rekryterar en ny kompetens – kom ihåg att ni kommer att ha olika arbeten, och olika arbeten kräver ofta olika sorters egenskaper. Tänk också på att en arbetsmiljö många gånger gynnas av att ha personer med olika egenskaper och styrkor. Utgå därför från din kravspecifikation och försök att se kopplingen mellan personen och det arbetet hen ska utföra.

Fokusera inte enbart på tidigare arbetsmeriter

Personliga egenskaper, och i synnerhet EQ (Emotional Intelligence), är minst lika värdefullt som tidigare arbetsmeriter. Att som medarbetare våga göra fel, kunna lösa dessa problem och ha god insikt i såväl sina bra som sämre kvalitéer är mycket viktigt. Detta är viktigt inte minst vad gäller medarbetarens utvecklingspotential och förmåga att samarbeta med andra.

Lena Andersson

LenEk drivs av mig, Lena Andersson. Jag jobbar till vardags som redovisningsekonom på en lokal redovisningsbyrå i Göteborg. Här på bloggen delar jag med mig av tips framförallt riktade mot privatekonomi.

Visa alla inlägg av Lena Andersson →